17 Şubat 2016 Çarşamba

1 yaşa kadar olan aşılar

 
Bu konuda yazmak için Kumsal'ın 1. yaşına kadar olan aşılarının tamamlanmasını bekledim. Sebebi ise, dikkat edilmesi gereken noktaların aşağı yukarı aynı olması.



 

Öncelikle sırasıyla 1 yaşa kadar yapılması gereken aşıları, kendi karnemizde yer aldığı şekilde listelemek istiyorum.
(Kısaltmaların açılımları aşağıdaki resimde yer alıyor)
 
Doğumda: Hepatit B
1. ay: Hepatit B
2. ay: DaBT-İPA-Hip, BCG, KPA
3. ay: Rotavirüs (Mecburi değildir, biz doktorumuzun tavsiyesiyle yaptırdık)
4. ay: DaBT-İPA-Hip, KPA
5. ay: Rotavirüs
6. ay: Hepatit B, DaBT-İPA-Hip, KPA, Oral Polio
9. ay: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak
12. ay: KPA, KKK, Su çiçeği
 
 
 
 
Dikkat edilmesi gereken hususlara gelirsek, aşılardan sonra mutlaka doktorunuza banyo yaptırıp yaptıramayacağınızı, eğer yapılmayacaksa kaç gün süreyle olduğunu, ateş yapıp yapmadığını, eğer yapabilirse ki biz de hiç yapmadı, kaç dereceden sonra hangi ilacı, ne miktarda vereceğinizi mutlaka sorun.
Buradan ilaç ismi ve miktar belirtmek istemiyorum çünkü bu tamamen doktorunuza ve bebeğinizin kilosu ve ayıyla ilgili bir durum. Uzmandan bilgi almak, bu tarz konularda çok önemli.
Aşı olduktan sonra takılan bandı hafif ıslatarak, eğer banyo yapmasında bir sakınca yoksa banyoda çıkarmak en güzeli olacaktır. Aşı yeri hassas olacağı için epey yaygara koparıyorlar. 😊🙈
Birkaç gün iştahsızlık, keyifsizlik olması normaldir. Daha çok emmek isteyecektir... Bu da çok normal. 😉
 
Aşı yaptıracağınız zaman eğer bebeğiniz soğuk algınlığı ya da herhangi bir hastalık geçiriyorsa mutlaka doktorunuzu bilgilendirin. Büyük ihtimalle aşı olmayacaktır.
Kızım 12. ayda olması gereken aşılarını 13. ayda oldu mesela. Önce idrar yolları enfeksiyonu, sonra da malum kış ayları, hafif bir grip geçirdik. Doktorumuz herhangi bir sorun olmayacağını söyleyip erteledi ve 1 ay sonra oldu.
 
 
 
 

Aşı kartlarını doktora giderken mutlaka yanınızda götürün. Eğer unuttuysanız da, döndüğünüzde kendiniz mutlaka gerekli yerleri doldurun.
 
Tontonlara şimdiden geçmiş olsun. 😊
 
Sevgiler,
XOXO 😉
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder