8 Eylül 2016 Perşembe

2 yaş sendromu


2 yaş sendromuyla ilgili yazma vakti geldi sanırım. 😁🙈


Çocuk ergenliği olarak da adlandırılan 2 yaş sendromunun en belirgin özelliği huy değişikliğidir.

Bu aşamada, bildiklerimi paylaşmadan önce konunun uzmanı değil, sadece çok okuyan ve araştıran bir anne olduğumu tekrar belirtmek istiyorum.




1,5 yaş ile 3 yaş arası görünen belirgin huy değişiklikleri, inatlaşmalar sendromun belirtileri arasında.

İnatlaşma ve ağlayarak istediklerini yaptırmaya çalışacaklardır. Kesinlikle ağladıkları için doğru olmadığını bildiğiniz bir şeyi yapmalarına izin vermeyin. Bu alışkanlık halini alabilir ve her istediğini yaptırmak için ağlamayı huy edinebilir. Bunun yerine sakinleşmesini bekleyip neden yapamayacağını anlayabileceği şekilde anlatın.


Krizin yaklaştığını hissediyorsanız, yani huysuzlaşmaya başladıysa dikkatini başka yöne çekmeye çalışın. Dikkatlerini kolaylıkla başka yöne çekebilirsiniz. 😉


Yapmasını istemediğiniz bir şeye alternatif sunmak da yine işinizi kolaylaştıracaktır. Örneğin oynamasını istemediğiniz bir şey varsa ilgisini çekecek bir oyun ya da oyuncakla oynamasını sağlayabilirsiniz. Veya dışarı çıkmak istiyorsa ve siz uygun olmadığını düşünüyorsanız evde bir oyun kurarak dikkatini bu yöne çekerek unutturabilirsiniz.


Çocuğu zorlamak ya da inatlaşmak işinizi kolaylaştırmayacaktır aksine daha fazla sinirlenmesine sebep olacaktır. Örneğin çocuğunuzu öpmek istiyorlarsa ve o istemiyorsa ısrarcı olmak yerine çocuğunuzun yanında olup öptürmek istemiyor deyip konuyu kapatın. Sonuçta hiçbirimiz istemediğimiz bir şeyi yapmak mecburiyetinde değiliz, onların çocuk olması da her istenileni yapmak zorunda oldukları anlamına gelmiyor. Elbette ki hepimiz düzgün ahlaklı çocuklar yetiştirme cabasındayım, öğrenecekleri çok şey var fakat zorlayarak yapmak yanlış olacaktır. Sanıyorum yukardaki örneğimle ne demek istediğimi daha iyi anlattım. 😉


Yine, karmaşık ve uzun uzun cümlelerle açıklama yapmak işe yaramayacaktır, hele ki ağlıyorsa. O yüzden sakin ve ılımlı bir zamanında kısa ve net cümlelerle, anlayacağı şekilde durumu izah etmek en uygunu olacaktır.


Çocuğunuzun huyunun değiştiğini ve hep öyle kalacağını düşünmeyin, büyüyorlar, öğreniyorlar, keşfediyorlar. Her şey onlar için çok çok yeni. Çocuğunuza çok huysuz, asabi gibi sıfatlar yakıştırmayın, yapıştırmayın. Bunlar da geçecek. 😉
Hep beraber öğreniyoruz...
Kendinizi onların yerine koyarak düşünmeye çalışmak sizi de sakinleştirecektir...


Sürekli hayır ya da yasak gibi her yaptığını engelleyen, eleştiren yaklaşımlar da gerginlik yaratacağı için bu kelimeleri kullanmak yerine alternatif sunarak yine yukarıda da dediğim gibi dikkatini başka yöne çekmek uygun olacaktır.


Bağırmak, vurmak, cezalandırmak kendinizi ve onu üzmekten başka bir işe yaramayacaktır. Şiddetin her türlüsüne karşıyız evet, sabır taşı da değiliz evet, biz de insanız sonuçta bazen çok zorlanıyoruz evet ama şiddet kesinlikle çözüm değil. Çok zorlandığınızı düşündüğünüz anlarda uzaklaşmak, başka bir odada biraz soluklanmak iyi gelecektir. Daha sonra gelip neden izin vermediğinizi ya da neden tehlikeli olduğunu uygun ve sakin bir dille konuşmak ve en önemlisi de sabırlı davranmak daha sonra pişman olacağınız bir şeyi yapmaktan çok daha iyi hissettirecektir. 😊


Hava çok ayaz, buz değilse her gün dışarı çıkarmak enerjilerini atmamalarına, temiz hava almalarına olanak sağlayacaktır. Evde sıkılmalarını engelleyecek, değişiklik olacaktır. O yüzden mümkün olan her gün dışarı çıkarmak en iyisi.


Hepimiz için zor dönemlerden bir tanesi de 2 yaş sendromu dönemi. Bizler de sinirleniyoruz, ağlıyoruz ama empati yaparak işinizi kolaylaştırmamız mümkün. Onlarla yeniden büyüyüp, keşfedeceğiz, onların yanında olduğumuzu gösterip, destekleyeceğiz ve umuyorum kolaylıkla bu donemi de atlatacağız.


Sevgiler,
XOXO 😉


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder