20 Kasım 2015 Cuma

Evde nasıl duyusal oyuncak yapılır?


Duyusal şişe ve poşetler bebeklerin duyularını uyarmaya yönelik oyuncaklardır. Sadece şişe ve poşetler değil elbette, aklınıza gelen her şey aslında. Onların  bu dünyada yeni olduklarını ve hiçbir şey bilmediklerini düşünürsek her türlü kumaş, sıcak-soğuk olan her şey, katı ve sıvılar, değişik formdaki yiyecekler de aslında birer duyusal nesne onlar için.
Fakat şişe ve poşetler 1 yaş hatta 1,5 yaş altı çocuklar için daha uygun ve güvenli. Küçük bebekler buldukları her şeyi ağızlarına attıkları için poşetlerde ve şişelerde onlara sunmak daha akıllıca olacaktır.
 
 
 
Bunların hepsini evde kendiniz rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.
Ben kızıma 4. aydan itibaren evdeki malzemelerle yapmaya başladım. Başlarda fotoğraflarını çekmek aklıma gelmediği ve uzun süre dayanmadığı için hepsinin görseli maalesef yok ama buraya koyacaklarım da size fikir verecektir.
 
 
 
Malzemeler çok basit; bos bir plastik şişe ya da süt saklama poşeti veya daha geniş bir şey yapmak istiyorsanız süpermarketlerde bulabileceğiniz ağzı cırt cırtlı poşetler ve içine koymak istediğiniz malzemeler ve su. Bu kadar.
 
 
 
Kullanabileceğiniz malzemeler arasında pirinç, bulgur, arpa, ataç, küçük ve renkli ponponlar, renkli ipler, jöle, tras köpüğü, bulaşık deterjanı, bilyeler, kopuk olabilir. Poşetinizi delmeyecek ve ufak boyutlardaki her şey.
Poşetinize biraz su koyup içine istediğiniz malzemeleri yerleştirip ağzını sıkıca kapatın. Hatta poşetlerin yanlarını da kalın bantlarla kapatmanız istenmeyen kazaları önleyecektir.
Aşağıdaki resimlerde benim daha önce hazırladıklarım var.
Birinde sadece tras köpüğü var.
 
 
 
Bunda ise bulaşık deterjanı, ataçlar ve ufak bir diş kaşıyıcı var (kızım kullanmıyor bunu elbette 😉)
 
 
 
Buradaki şişede ise köpük ve renkli ipler var.
 
 
 
Tontonların ne kadar ilgisini çektiğini görünce keşke daha önce yapsaydım diyeceksiniz. 😉😄
 
 
 
Daha büyük bebekler için ise, yani her şeyi ağızlarına atmayı bıraktıklarında poşet ve şişeler yerine malzemeleri kaplara dökerek oynayabilirsiniz. Bir kaba un, bir diğer kaba bulgur gibi. Ya da bir kaba sıcak su (tabi çok sıcak olmamalı), bir diğer kaba da soğuk su gibi.
Tontonlara iyi eğlenceler. 😄
 
Sevgiler,
XOXO 😉

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder