KOREV, Koruyucu Aile ve Evlat Edinme Derneği
Geçtiğimiz günlerde KOREV, Koruyucu Aile ve Evlat Edinme Derneği Başkanı Sn. Ülkü Aydeniz'in de katıldığı bir söyleşiye katılma fırsatı buldum. Uzun zamandır sayfalarını yakından takip ediyordum zaten, denk gelmesi, Ülkü Hanım'la tanışmak, koruyucu aileleri yakından dinlemek çok güzeldi benim için, inanılmaz duygulandım dinlerken...
Kuruyucu aile olanların da evlat edinenlerin de müthiş bir iş yaptıkları kanaatindeyim açıkçası, keşke hepiniz onları dinleyebilseniz, keşke herkes dinlese, görmezden gelmese...
Mesela 0-3 yaş grubu 1290 çocuk aile bekliyor; bunu biliyor muydunuz?
Peki bu çocuklar içerisinden yüzlercesinin günün 18 saatini karyolalarında geçirdiklerini?
Ya 4-6 yaş çocukların diğer yaşıtlarına göre kendini ifade etmede, konuşmada daha fazla zorluk çektiklerini?
Peki devlet koruması altında olan 19.000 çocuğun sadece 6.000'inin koruyucu aile yanında sevgiyle büyüdüğünü?
Bakım şartları ne kadar iyi de olsa bakıcıların bu kadar çocuğu bir anne gibi sevemeyeceği, ilgilenemeyeceği gerçeğini...
İnanın yazarken bile duygulanıyorum...
İnanın yazarken bile duygulanıyorum...
Bu yazıyı bu konuda biraz daha bilinçlendirmek, doğru bildiğimiz bazı yanlışları düzeltmek ve belki de içinizden birileri koruyucu aile olur veya evlat edinir kim bilir diye yazıyorum. Biraz uzun bir yazı olacak umarım sonuna kadar okursunuz.
Öncelikle KOREV'den bahsetmek istiyorum; 2005 yılında bir grup koruyucu aile ve evlat edinen aile tarafında kurulmuş bir dernek, temel amaçları korunmaya ihtiyacı olan her çocuğun sevgi dolu bir ailede büyümesini sağlamak.
Bu çocuklar fiziksel veya psikolojik olarak yıpranmış, yıpratılmış çocuklar maalesef... Maddi anlamda sıkıntı çeken ve çocuğuna bakamayacak durumda olan ailelere, devlet öncelikle maddi yardım yapıyormuş. Yani öncelik her zaman çocukların kendi ailelerinin yanında güvende olmaları.
Fakat maalesef bu her zaman mümkün olmuyor. Çocukların bakım şartları çok iyiymiş, filmlerde gördüğümüz ya da düşündüğümüz gibi değilmiş, daha da iyi olacaktır inşallah ama oradaki görevlilerin bu kadar çocuğa psikolojik anlamda yetmeleri mümkün değil, çocuklar maalesef güvenle bağlanamaz, ki bunun ne kadar önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz sanırım...
Peki koruyucu ailelik ve evlat edinme arasındaki farklar neler?
Yüzeysel olarak bahsetmek gerekirse koruyucu aile/anne-baba olmak icin T.C. vatandaşı olmak, 25-65 yaş aralığında olmak, en az ilkokul mezunu olmak, düzenli bir gelire sahip olmak gerekiyor, bekar ya da evli veya çocuğunuzun olması farketmiyor, bu şartları taşıyorsanız siz de koruyucu aile olabilirsiniz. Ayrıca devlet koruyucu ailelere maddi yardımda da bulunuyor, bu yardımın miktarı çocuğun yaşına göre değişiklik gösteriyor.
Koruyucu ailelikte çocuk vâsiniz olmuyor, elbette siz yasal yolla vâsi seçebilirsiniz, evlat edindiğinizde ise oluyor.
Evlat edindiğinizde çocuğun velayeti sizde oluyor. Koruyucu ailelikte ise çocuğun velayeti sizde olmuyor, ancak çocuk 18 yaşına geldiğinde kendi de isterse evlat edinebiliyorsunuz.
Koruyucu ailelikte çocuk soyadınızı almıyor, evlat edindiğinizde ise alıyor.
Koruyucu ailelikte çocuğun biyolojik ailesiyle belli aralıklarla görüşmesi gerekiyor, bu genellikle birkaç ayda bir kez, yarım saat ve kurum içerisinde oluyormuş. Koruyucu aileler ve biyolojik aileler karşılaştırılmıyor, bilgileri paylaşılmıyormuş. Ama çoğu zaman görüşmüyormuş aileler...
Yanlış bilgi aktarmadığımı umuyorum, çok çok hassas bir konu çünkü. O yüzden ben yüzeysel bilgi vermiş olayım, ama en doğru ve detaylı bilgiyi elbetteki KOREV'den alacaksınız. İnanın çok çok ilgililer, her sorunuzu cevaplayacaklardır, lütfen aramaktan çekinmeyin.
0312 2156212
Ayten Sok. No:9 Tandoğan Çankaya Ankara
Herkesin koruyucu aile olması ya da evlat edinmesi beklenemez elbette ama ben ne yapabilirim, nasıl yardımcı olabilirim diye düşünüyorsanız öncelikle KOREV'i daha çok insanın tanıması, bilmesi için paylaşabilir, duyurabilirsiniz.
Ayrıca dilerseniz, gücünüzün yettiğince elbette bağışta bulunabilirsiniz.
Derneğe üye olarak düzenli aidat ödeyerek destek olabilirsiniz, dernekte yapılan çalışmalara aylık düzenli olarak ya da tek seferlik bağışta bulunabilirsiniz, özel günlerinizde sevdiklerinizin adına veya kurban, ramazan, adak gibi dini vecibeler sebebi ile bağış yapabilirsiniz.
Bağışlarınızı elden ve banka aracılığıyla yapabileceğiniz gibi kısa mesaj (sms) ile de yapabilirsiniz. KOREV'in internet sitesinde hepsi mevcut.
İnsallah güzel bir şeylere vesile olabilir yazım, kim bilir belki bir gün ben de bir kuzuya koruyucu annelik yaparım...
Umarım sadece okuyup geçmez, araştırır, hatta durumunuz müsaitse elinizden geleni yaparsanız.
Benim daha önceki postuma bakmak isterseniz:
https://www.instagram.com/p/Bi12VT1gyDz/?taken-by=tontiritonton
Sevgiler,
XOXO
Yorumlar
Yorum Gönder